CERINȚE LEGALE
În conformitate cu reglementările actuale sau cu proiectele acestora, POLON-ALFA va trebui să publice un raport de sustenabilitate în 2026, referitor la informațiile din anul 2025.
Informații de bază despre viitoarele cerințe formale:
1. Raportare pe baza standardelor europene unificate de raportare privind sustenabilitatea (ESRS).
2. Parte a raportului de activitate al societății/grupului pregătită în format electronic.
3. Raportul trebuie să includă informațiile prevăzute de Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru pentru facilitarea investițiilor durabile: CAPEX, OPEX și procentul din venituri.
4. Certificarea obligatorie a raportului nefinanciar de către o entitate externă independentă. Inițial, aceasta va necesita o “asigurare limitată”, care va trece la o “asigurare rezonabilă” în anii următori.
PROVOCĂRI ORGANIZAȚIONALE
Crearea acestei noi funcții multidisciplinare în cadrul companiei noastre implică următoarele provocări:
1. Implementarea proceselor, definirea responsabilităților în domeniul sustenabilității și asigurarea măsurilor organizaționale și tehnice adecvate pentru a sprijini activitățile de sustenabilitate ale entității.
2. Includerea în strategia de afaceri a impactului, riscurilor și oportunităților legate de problemele de sustenabilitate.
3. Aprobarea țintelor pentru aspectele legate de sustenabilitate, inclusiv – reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030 și 2050.
4. Stabilirea obiectivelor legate de gestionarea impacturilor, riscurilor și oportunităților semnificative și a procesului de monitorizare a progreselor în implementarea acestora.
5. Elaborarea și punerea în aplicare a unui sistem de due diligence pentru lanțul valoric.
6. Creșterea nivelului de cunoștințe al organelor administrative, de conducere în ceea ce privește aspectele legate de durabilitate și competențele necesare pentru îndeplinirea acestui rol.
7. Pregătirea unui raport de sustenabilitate în conformitate cu CSRD și ESRS.
DRUMUL SPRE TRANSFORMARE
În cooperare cu un consilier profesionist, societatea a convenit asupra unui plan de acțiune cuprinzător pentru a face față provocării de a se angaja pe o cale de dezvoltare durabilă. Activitățile de transformare pot fi împărțite în cinci etape principale, începând cu o analiză a stării actuale a companiei și o comparație cu concurenții de pe piața internă și globală, urmată de elaborarea unei strategii ESG (adică definirea ambițiilor companiei, evaluarea materialității și identificarea riscurilor, selectarea indicatorilor și a obiectivelor) și de activități menite să pună în aplicare inițiative care să apropie compania de atingerea obiectivelor definite. Etapa finală constă în raportarea și comunicarea externă a activităților de sustenabilitate.
ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE
În 2023, Consiliul de administrație a decis să înceapă activități sistematice legate de problema sustenabilității. S-a decis să se selecteze o firmă de consultanță profesională pentru a sprijini compania pe drumul spre transformare.
Până în prezent, au fost desfășurate următoarele activități:
* Analiza ofertelor pentru selectarea unui consultant profesionist,
* Selectarea unui consultant pentru punerea în aplicare a activităților inițiale: PwC Advisory Sp. z o.o. Sp. k. (PwC are specialiști ESG cu experiență și sprijină organizațiile în analiza maturității, dezvoltarea strategiei ESG, precum și în domeniul raportării sustenabile).
Ca urmare a punerii în aplicare a contractului semnat, a fost efectuată activitatea:
* analiza la nivel înalt a nivelului actual de maturitate ESG al Companiei pentru a obține informații preliminare cu privire la domeniul ESG al Companiei:
– cunoașterea perspectivelor de dezvoltare ale POLON-ALFA S.A. în următorii ani,
– a afla despre principalele motivații ale companiei legate de domeniul ESG (cerințele clienților, investitorilor etc.)
– verificarea poziției actuale a sustenabilității în cadrul organizației și a mecanismelor existente pentru gestionarea acestui domeniu,
– Definirea unui calendar pentru activitățile ESG,
* Identificarea preliminară a lacunelor în domeniul ESG,
* Atelier de lucru pentru personalul cheie al POLON-ALFA S.A. (16 persoane) pe tema dezvoltării durabile (ESG), având ca scop:
– Creșterea gradului de conștientizare și sistematizare a cunoștințelor în domeniul dezvoltării durabile pentru managementul și angajații cheie ai POLON-ALFA S.A.,
– Discutarea metodologiilor de elaborare a strategiilor, de stabilire a obiectivelor și a indicatorilor cheie de performanță în contextul provocărilor socio-ambientale actuale,
– O prezentare generală a celor mai bune practici și soluții de pe piață pentru implementarea ESG.
În decembrie 2023, a fost semnat un alt contract cu un consultant profesionist pentru a realiza o analiză a stării actuale privind zona ESG la POLON-ALFA S.A. A fost realizat un rezumat complet al statutului ESG actual al Companiei, identificând lacune, riscuri și oportunități. A fost creat un plan de acțiune ESG și o propunere pentru următorii pași.
PASII URMATORI
Anul 2024 va fi o perioadă de formare a unor noi funcții în organizație și de începere a pregătirilor pentru desfășurarea activităților dedicate, legate de sustenabilitate și de colectare a datelor necesare pentru raportarea viitoare.
Înființarea Comitetului ESG POLON-ALFA S.A.
Comitetul va avea o funcție consultativă și de sfatuire pentru Consiliul de Administrație și, de asemenea, va supraveghea activitățile noastre ESG și va oferi o platformă pentru dialogul intern privind sustenabilitatea.
Domeniul activităților comitetului ESG:
* Participa la pregatirea si implementarea strategiei ESG sau a documentului echivalent,
* Supravegherea implementării obiectivelor strategice și a activităților ESG cheie,
* Controlul și monitorizarea implementării politicilor și angajamentelor ESG implementate,
* Stimularea discuțiilor și schimbului de idei privind ESG, întărirea angajamentului angajaților și asociaților,
* Modelarea culturii organizaționale a companiei în conformitate cu principiile și politicile ESG adoptate.
Dezvoltarea strategiei de dezvoltare durabilă (ESG) a POLON-ALFA S.A. (sau document echivalent)
* Evaluează materialitatea și riscurile ESG asociate cu operațiunile POLON-ALFA S.A.;
* Definirea ambițiilor și capacităților organizației și stabilirea obiectivelor strategice ESG;
* Selectarea KPI-urilor (din Key Performance Indicators) – indicatori cheie de performanță care determină eficacitatea activităților individuale;
– Începe implementarea sistematică a obiectivelor strategiei
– Stabilirea unei echipe de raportare ESG – pregătirea organizației pentru a începe raportarea.
2026 – primul raport ESG al companiei, în conformitate cu reglementările și orientările aplicabile (pentru 2025)