POLON 6000 - Centrála distribuované architektury

Ústředna požární signalizace POLON 6000 je určena k detekci a signalizaci nebezpečí požáru po obdržení informací z hlásičů a ručních hlásičů, které s ní spolupracují. Ústředna koordinuje činnost všech zařízení v systému a rozhoduje o vyhlášení požárního poplachu, nastavuje signalizační a protipožární zařízení a předává informace do monitorovací centrum nebo dohledového systému. Ústředna POLON 6000 se doporučuje pro požární ochranu různých typů objektů, zejména velkých, např. hotelů, kancelářských budov, skladů, historických budov, "inteligentních" budov s velkým počtem spolupracujících zařízení požární automatizace. Lze ji snadno integrovat do mnoha stávajících systémů řízení bezpečnosti budov na trhu. Ústředna splňuje požadavky norem EN 54-2, EN 54-4.

Řídicí jednotka požární signalizace POLON 6000 je navržena na základě modulární koncepce zařízení s distribuovanou architekturou.
Skládá se z řady unifikovaných modulů různých typů, umístěných ve standardních pouzdrech, které mohou být samostatně nebo spojené do sestav (tzv. uzlů) umístěny na různých místech chráněného objektu, a to i daleko od sebe.
Všechny moduly v rámci jednoho uzlu a uzly mezi nimi jsou propojeny společnou, dvojitou (redundantní) digitální komunikační sběrnicí.
Řídicí jednotka je škálovatelná – lze ji libovolně sestavit z modulů a uzlů v množství přizpůsobeném individuálním potřebám objektu a v případě potřeby ji rozšířit o další skříně a zařízení.
Toto řešení umožňuje optimalizovat potřebné vybavení rozváděče, instalované tam, kde je to nutné, a snížit tak náklady na instalaci při zajištění velmi vysoké spolehlivosti systému.
Ta je zaručena použitím zdvojených procesorových řadičů, komunikačních sběrnic a kabelových propojení mezi uzly.
Ústředna POLON 6000 se skládá z ústředen PSO-60 s 10” dotykovým displejem, funkčních modulů: monitorovacích linek MLD-61 a MLD-62, řídicích linek MKS-60, reléových výstupů MPK-60, potenciálových výstupů MWS-60, vysokonapěťových reléových výstupů MPW-61, řídicích vstupů MWK-60, napájecího zdroje MZP-60, modulu tiskárny MD-60 a přenosových modulů MTI-61, MTI-62, MTI-63.
Ovládací panely a moduly jsou namontovány ve skříních standardních rozměrů, které lze mechanicky spojit do dvojitých, trojitých nebo vícenásobných skříní.
Mechanicky propojené skříně tvoří uzel rozváděče.
Ústředna musí mít alespoň jeden uzel, ve kterém je namontována hlavní ústředna PSO-60 číslo 1.
Jedná se o tzv. hlavní uzel ústředny.
Jedná se o tzv. hlavní uzel ústředny a v instalaci může být pouze jeden.
Ostatní vybavení ústředny tvoří tzv.
Zbytek vybavení ústředny tvoří tzv. vzdálené uzly, které musí být připojeny k hlavnímu uzlu ústředny. Komunikace mezi uzly probíhá prostřednictvím zdvojeného kabelového spojení (RS-485) nebo zdvojeného páru optických vláken.
Každý uzel by měl být vybaven napájecím modulem.
Každý uzel ústředny může být vybaven linkovými moduly, ke kterým lze připojit linky dohledu, a řídicími povelovými moduly pro přímé ovládání nebo řízení požárních automatizačních zařízení.
Každý nadzemní uzel může obsahovat ústřednu PSO-60, která slouží jako nadzemní sekundární ovládací terminál.

Specifikace:
  • Napájecí napětí (základní) 230 V
  • Napájecí napětí (záložní) 2 ks.12 V od 17 Ah do 134 Ah
  • Počet monitorovacích linek v systému 396
  • Maximální proud na dozorné lince 50 mA
  • Maximální počet bodových detektorů na smyčkové vedení

    250 - protokol POLON 6000; 127 - protokol POLON 4000
  • Maximální počet bodových detektorů na radiální linii 32
  • Počet variant alarmu 15
  • Počet zón dozoru 99 000
  • Počet konvenčních zón v systému 792
  • Signální vedení (potenciál) 600
  • Bezpotenciálové reléové výstupy v ovládacím panelu 1000
  • Počet kontrolních řádků 1200
  • Maximální počet všech modulů 1089
  • Maximální počet modulů daného typu 99
  • Provozní teplota od -10 °C do +40 °C
Název Typ souboru Název souboru Velikost souboru Stáhnout
Katalogový list POLON 6000 Katalogové listy katalogovy-list-POLON-6000-CS.pdf 333.57 KB